Vaření podle "jin a jang" - selský rozum.
Vaření podle zásad jin a jang - selský rozum
Vítám vás u mých receptů. Možná jste již ochutnali něco z mé nabídky, vařila jsem rok a půl v kavárně Kamarád a vařila jsem tam ráda. Snažila jsem se vařit podle zásad jin a jang, protože právě soulad energií jin a jang je základem rovnováhy sil k uzdravení těla i mysli. Je to určitý řád, a to nejen stravovací, ale i duchovní.
Tisíce let lidé využívají tento způsob života. Naše prababičky kdysi dodržovaly pravidlo, že v každém období je čas pro určitá jídla. Také to ani jinak nebylo možné: ledničky nebyly a ve sklepě vydržela přes zimu pouze kořenová zelenina a zelí. Bohužel „díky“ pokroku máme i v zimě papriky a melouny a vůbec nám nedochází, že právě v zimě máme jíst hlavně naložené hlávkové zelí. Je totiž nejen kyselé, ale také slané, a to je ta správná chuť pro zimní čas. Vyrovnávají se touto chutí energetické síly v našem organizmu.
Objevili jsme dávno objevené: babičky tomu říkaly „selský rozum“. Tohle, přesně tohle je ono využití principu energií jin a jang.
Zapomínáme na tyto moudrosti věků a nahrazujeme nedostatek vitamínů chladem uchovávanými letními rajčaty a paprikami, bláhově se domnívajíce, jak jsme udělali svému tělu dobře. Opak je pravdou. V této chvíli je zdravější i maso. Nejenže v této zelenině žádné vitamíny nejsou, ale navíc nedodržujeme základní pravidlo: v zimě stravu zahřívací, v létě ochlazující. To je onen princip jin a jang, o kterém často slýcháme, ale naprosto nic o něm nevíme.
V nynější době, kdy si čím dál více lidí uvědomuje, že odstup a odklon od přírody je to, co nám příliš ubližuje, chtějí poznat a využít starých moudrostí.
Co to tedy znamená v praxi? Potraviny principu JIN (YIN) mají v sobě ochlazující energii, odstředivou sílu, roztahují a uvolňují buňky. Prospívají našemu tělu v teplých, letních dnech. Jinové“ jsou luštěniny, syrová zelenina, semena, ořechy, ovoce, mléko a vepřové maso. Mírně jinový charakter má oves, ječmen a kukuřice. Nejvíce jinové jsou cukr, sladké nápoje a potraviny, med, alkohol. Exotické ovoce zchlazuje – jedí ho lidé, žijící v extrémních teplotách. Nezapomínejme, že zelenina – to není jen mrkev a květák, zařaďme také saláty, červenou řepu, brokolici, pórek, tykve, dýně Hókaidó, cukety, velké ředkve, např. Daikon i ředkvičky, zelené fazolky, cibuli, čínské a hlávkové, bílé i červené zelí, celer, vodnici, tuřín, pastiňák i petržel, okurky….
Každodenní „letní“ jídelníček by se měl skládat z 50 - 60 % celozrnných obilovin - převážně vařených, z 15 % zeleniny tepelně upravené, 10 % čerstvé a z 5 % kvašené zeleniny, z 10 % luštěnin a mořských řas. Doplňkově zařazujeme 5 – 10 % polévek, dále ryby, semena, ořechy.
Pamatujme si: Tropické ovoce, papriky a rajčata a syrová zelenina působí pozitivně na náš organizmus v létě, v zimě nám škodí.
Naše zimní strava by se měla skládat hlavně z potravin, které mají charakter jangový - „zahřívací“ a současně vyloučit potraviny ochlazující. Proto použijeme např. celozrnné produkty, rýži, kukuřici, vejce, sojovou omáčku, vlašské a lískové ořechy, čínské zelí, kulatou zeleninu, kořenovou zeleninu, chřest, skořici, z masa hovězí, skopové. Zeleninu krátce vařenou nebo dušenou, nejlépe naloženou – kvašenou (pickles) nebo naložené zelí. Pečená (případně i smažená) jídla můžeme v této době připravovat častěji.
V zimě by se náš každodenní jídelníček měl skládat z 50 - 60 % celozrnných obilovin - převážně vařených, z 20 % zeleniny tepelně upravené, z 5 % kvašené zeleniny, z 10 % luštěnin a mořských řas. Doplňkově zařazujeme 5 – 10 % polévek, dále ryby, semena, ořechy. Tyto potraviny také zpevňují, smršťují a stahují buňky našeho těla, patří do skupiny JANG (YANG). Souvisí s ohněm, zahřívají, mají dostředivou sílu.
Ráda používám celou zeleninu, ne jen to, co je „klasicky“ použitelné podle kuchařských tabulek a norem. Všechny tyhle normy jsou zastaralé a zpátečnické, vůbec neberou v úvahu nové poznatky, správnou výživu ani selský rozum. Chci ukázat lidem, že vše se dá spotřebovat a použít, i natě zelenin a mnohé rostliny, jež vytrháváme jako plevele, protože bývají také léčivými bylinami. Používám některé netradiční zeleniny, netradiční přílohy a také se snažím hledat netradiční úpravy. (v receptech používám zkratky: nkoř = nové koření, blist = bobkový list, pdp = prášek do pečiva, běžně (nenapsané jinak) je množství tak na 6 porcí.)